Vrede-Salaam-Shalom

Joods/Syrisch concert met o.a. het Samar Ensemble

 

Op zondag 22 oktober geven het Syrisch-Palestijns-Nederlandse Samar Ensemble en de Iraans-Nederlandse verhalenverteller Sahand Sahebdivani in samenwerking met componist Jeff Hamburg een voorstelling die culturen en religies verbindt. Het is de eerste keer dat deze kunstenaars samen optreden. Met de voorstelling Vrede-Salaam-Shalom vieren zij de 120e geboortedag van Paula-Salomon-Lindberg.
 
Paula Salomon-Lindberg, Joods zangeres, vluchtte in 1939 van Berlijn naar Nederland. Na de oorlog was zij één van de oprichters van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam en beschermvrouwe van de Liberaal Joodse muziektraditie in Nederland.
 
In haar lijn benadrukt de voorstelling niet de verschillen, maar de overeenkomsten tussen culturele tradities. Joods-Sefardische muziek weerklinkt in Syrische volksliedjes, de verhalen van Sahand Sahebdivani echoën Joodse verhalen uit de ballingschap en de compositie A Prayer: Colomba van Jeff Hamburg verbindt vijf wereldreligies.
 
Het concert is een coproductie van de Paula Salomon-Lindberg Stichting, die de Liberaal Joodse muziektraditie in Nederland bevordert en Stichting Philomela, die mensen met elkaar verbindt door klassieke muziekproducties.

 

Vrede-Salaam Shalom Joods/Syrisch concert

Zondag 22 oktober om 15:00 uur Liberaal Joodse Gemeente, Amsterdam.

 

Tickets: €10 euro, op klassiekemuziek.nl 
Alvast een beetje in de stemming komen?

http://www.sahebdivani.com/

https://www.jeffhamburg.com/

Uitvoerenden:

SAMAR ENSEMBLE 

Amer Shanati,           ud

Janneke Groesz,        fluit

Martijn Willemsen,      contrabas

Karim Darwish,          slagwerk
 

 

Sahand Sahebdivani, verhalenverteller, scenarioschrijver en musicus 

 

A Prayer: Colomba (2015) van Jeff Hamburg:

Helena van Heel,       mezzosopraan

Lis Perry,                    viool

Timora Rosler,            cello

‘A Prayer: Colomba’

De compositie A Prayer: Colomba (2015) voor mezzosopraan, viool en cello van Jeff Hamburg is ontstaan uit het verlangen naar vrede en verbinding tussen culturen. De compositie verbindt de muzikale tradities van vijf wereldgodsdiensten. De tekst (ook van Jeff Hamburg) bestaat niet uit woorden, maar uit zuivere klanken, die refereren aan de talen van wereldreligies. Jeff Hamburg is een Joods-Amerikaans componist, die sinds 1978 in Nederland woont. In A Prayer: Colomba benadrukt hij de overeenkomsten tussen mensen en tradities.