Sounds of Somalia

 

Sounds of Somalia is een multimediaal programma rond de veelzijdige Somalische cultuur. Het evenement kan bestaan uit minimaal één en maximaal vier onderdelen: Somalische musici, een Somalische maaltijd, de documentaire Africa is You en een nagesprek met de documentairemakers.

 

Rijke muziekcultuur

Somalië heeft een rijke muziekcultuur met liederen over de liefde, het leven vóór de burgeroorlog en over het gehoopte herstel en de terugkeer van de overal verstrooide Somaliërs. Swing mee op muziek die raakt aan Afro-Amerikaanse funk, Jamaicaanse reggae en Arabische toonladders, maar vooral aan de Blues.

 

Gevarieerde keuken

Somalië was een kolonie van Engeland, Frankrijk en Italië. Geniet van een rijke gevarieerde keuken, waarin koloniale invloeden en strenge islamitische spijswetten samensmolten tot verrassende culinaire klassiekers.

 

Mini-exodus

In de documentaire Africa is You staan verhalen centraal van de 30.000 Somaliërs die eerst naar Nederland en daarna naar Engeland verhuisden. Waarom verkiezen zij Engeland boven Nederland? Hoe leven zij daar? En wat neem je tijdens die verschillende verhuizingen mee en wat laat je achter?

 

 

Trailer: Africa is You

 

Impact

Oorlog, persoonlijke verliezen, asielprocedures, raciale profilering, religie en wet- en regelgeving: vrijwel iedere Somaliër heeft er ervaring mee. Hoe beïnvloedt dat de (on)mogelijkheden om iets van je eigen leven te maken? Ga hierover in gesprek met de makers van de documentaire: Linde Luijnenburg, Ahmed Magare, Dennis Mulder en Anna Van Winden.

 

Sounds of Somalia wil bijdragen aan meer kennis over, begrip voor en integratie van Somaliërs in Nederland. Met dit project belichten zij hun achtergronden, dompelen zij ons onder in hun cultuur en brengen zij hun creatieve en culinaire professie voor het voetlicht.

 

Philomela werkt voor dit project samen met FSAN (Federatie Somalische Associaties Nederland), belangenbehartiger en spreekbuis van de Somalische gemeenschap in Nederland, documentairemakers Linde Luijnenburg, Ahmed Magare, Dennis Mulder en Anna Van Winden en NTR-programmamaker Kowfurow Ali (muziekproductie).