Klassiek in West - Aan de Vergetelheid Ontrukt
3 maart 2019

 


Onvergetelijk werk van vervolgde en ‘vergeten’ componisten

J.M. Coenen, Leo Smit, Rosy Wertheim en Brandts Buys, ooit zo bekend dat

er een straat naar hen werd vernoemd. Maar wie kent hen nog als componist?

Irene Maessen (sopraan), Eleonore Pameijer (fluit) en pianiste Reinild Mees brengen hier verandering in. Met het programma Aan de vergetelheid ontrukt 1 brengen zij in de Jeruzalemkerk in Amsterdam-West werk van ‘vergeten’ componisten uit de vorige eeuw tot leven.

 

In 1940-1945 vervolgd.

Het werk van (de half-Joodse) Henriëtte Bosmans was tijdens de bezetting verboden. De Joodse Rosy Wertheim en Marjo Tal moesten onderduiken. Marius Flothuis weigerde lid te worden van de Kulturkammer en schreef zijn Aubade 1944 in kamp Vught. En het Lento van de fluitsonate van Leo Smit klinkt nog indringender als je weet dat het zijn allerlaatste werk is: twee maanden na het voltooien ervan werd hij vermoord in Sobibor.

 

Wat, waar en wanneer
Jeruzalemkerk, Jan Maijenstraat 14, 1056 SG Amsterdam
Zondag 3 maart om 15.15 uur
Toegang € 15,00 online via Klassiekemuziek.nl. Aan de deur van de kerk: € 17,50

Klassiek in West wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, het VSB-fonds en de gemeente Amsterdam.

 

Nederland, Amsterdam, november 2012
Eleonore Pameijer, Reinild Mees en Irene Maessen
Foto: Merlijn Doomernik

Uitvoerenden
Irene Maessen
studeerde aan het Amsterdams Conservatorium en won prijzen op verschillende internationale concoursen. Zij legt zich toe op hedendaagse muziek en bouwde een breed liedrepertoire op. Zij haalde veel onbekende Nederlandse muziek uit de vergetelheid en is pleitbezorgster van vrouwelijke componisten.

 

Eleonore Pameijer studeerde aan het Amsterdams Conservatorium (cum laude), bij Abbie de Quant en in de VS. Ze was eerste fluitiste van het ASKO/Schönberg-ensemble en soleerde bij veel internationale orkesten en ensembles. Verscheidene componisten schreven werk voor haar. Pameijer is medeoprichter van de Leo Smit Stichting, die onderzoek doet naar en werk uitvoert van vervolgde en vergeten Nederlandse componisten.

 

Reinild Mees studeerde in Amsterdam, Parijs en de VS en legde zich hierna toe op het begeleiden van zangers. Zij speelde ook als officiële begeleider bij masterclasses van onder meer Elisabeth Schwarzkopf. Mees is oprichter en artistiek leider van de Stichting Het 20ste-eeuwse Lied, die het werk van ‘vergeten’ liedcomponisten uit de vorige eeuw opnieuw onder de aandacht brengt.

 

 

 

 

 

 

Programma

In het afwisselende programma staan de cabareteske liederen van Marjo Tal naast romantische composities van Coenen, Kuyper, Cramer en Brandts Buys. De Franse sfeer in het werk van Smit, Bosmans, Wertheim en Flothuis sluit aan bij de composities van Caplet en Ravel. Bijzonder is de Echo voor sopraan en fluit van Rita Hijmans: speciaal geschreven voor Irene Maessen en Eleonore Pameijer.

 

Johannes M. Coenen (1824-1999)

Nocturne voor fluit en piano

Elisabeth Kuyper (1877-1935) Twee liederen

Rosy Wertheim (1888-1949) Trois Chansons

Rita Hijmans (geb. 1948) Echo voor sopraan en fluit

Leo Smit (1900-1943) Uit de fluitsonate (1943): Lento

Maurice Ravel (1875-1937) uit Shéhérazade:

La Flûte enchantée

Henriëtte Bosmans (1895-1952) Een lied voor Spanje

André Caplet (1878-1925) Viens, une flûte invisible...

Marjo Tal (1915-2006) Uit 'En Sourdine':

Les chansons les plus courtes – Hôtels – Il faut travailler
Marius Flothuis (1914-2001) Aubade 1944 voor fluitsolo
Anna Cramer (1873-1968) Twee liederen
Jan Brandts Buijs (1868-1933)

Drei Lieder opus 20: Nachtruf, Abendständchen, Brautfahrt

 

 

 

 

Foto's

Video