Muziek brengt samen

Wij zijn Philomela

Philomela gelooft in de kracht en schoonheid van kunst en muziek. Muziek tilt mensen op, ontroert en verbindt dwars door verschillen in cultuur, leeftijd of maatschappelijke achtergrond heen. Philomela maakt muziek toegankelijk voor iedereen. Wij doen dit met professionele muziekproducties en betrekken het publiek actief. Kinderen leren Nederlands via onze muziek. Nieuwkomers zingen samen met buurtbewoners. Musici uit allerlei windstreken krijgen bij ons een podium. En voor zorginstellingen organiseren we professionele concerten. Waar dat kan verbinden we hen met elkaar. Want dat is waarin onze producties zich onderscheiden: zij verbinden mensen, culturen, kunstvormen en/of maatschappelijke organisaties.
Merel Huizinga by Jackie
Van Amstel tot Wolga tegel

En die naam?

Philomela betekent ‘houdt van zang’. Een wrede Griekse mythe vertelt hoe koning Tereus verliefd werd op Philomela’s mooie stem. Na haar te hebben verkracht, sneed hij haar tong af en wilde hij haar doden. Gelukkig grepen de goden in en veranderden ze Philomela in een nachtegaal. De naam Philomela staat zo voor de schoonheid, vreugde én smart van muziek. Help jij mee ons werk voort te zetten? 

Hoe het begon

In december 2007 zong mezzosopraan Merel Huizinga voor de sultan van Oman. De dag erna trad zij op voor bewoners van een verzorgingshuis in Amsterdam. Het contrast in weelde kon niet groter zijn, maar de vreugde en waardering waren gelijk. Mede hierom richtte Merel Huizinga in januari 2008 stichting Philomela op.

Inmiddels zijn we 14 producties en meer dan 600 voorstellingen verder. Hiermee hebben we meer dan 60.000 mensen bereikt! We zagen vrolijke, muziek makende kinderen, zingende en dansende ouderen, en ontelbare blije gezichten. Muziek raakt de harten van iedereen.

Bijzondere optredens

 

Met enige regelmaat verzorgen we een bijzonder optreden. Zo waren we met kerst 2022 te gast bij NTR Podium Klassiek. Onder leiding van dirigent Ardashes Agoshian en met medewerking van mezzosopraan Merel Huizinga, zongen de zwaluwen de kerststerren van de hemel.  

Onze Zwaluwkoren doen ook mee aan onder meer de Korendagen in Amsterdam. Of verzorgen een optreden bij het bevrijdingsfestivals. En in 2023 traden we op tijdens een sfeervolle jubileumavond van de 100-jarige Rotary in Amsterdam. 

Wil je weten waar we optreden of waar welke evenementen er op de agenda staan? Bekijk dan onze agenda. Vaak zijn optredens ook voor gasten te bezoeken. Neem tevoren contact op met de locatie of met ons kantoor.

Zwaluwkoor bij Podium Klassiek
Zwaluwkoor Amsterdam

Onze mensen

Onze stichting draait dankzij talloze vrijwilligers en een aantal professionele medewerkers
Merel Huizinga
Directeur & Mezzosopraan
Maite Hes
Projectleider Zwaluwkoren
Ton van den Hengel
Projectleider Amour
Natalie Gluschke
Natalie Gluschke
Programmacoördinator en muziekdocent Jonge Zwaluwen
Max Kohnstamm
Adviseur
Suzanne Klokke
Suzanne Klokke
PR & Media
Ant Haisma
Vrijwilliger Zwaluwkoren

11 juni 202411:00

L'amour met Ruben Plazier en jonge violisten uit de VS

L’amour met Ruben Plazier en jonge violisten uit de VS

De indrukwekkende broer en zus Charlotte en Connor Im zijn uitgenodigd om een spannende concerttournee te maken door Nederland en België! Geboren in Los Angeles (VS) in een Koreaans-Amerikaanse familie, hebben de twee jonge violisten indruk gemaakt op publiek over de hele wereld. Ze hebben muzikaal advies en training gekregen in Los Angeles en New York van grote artiesten zoals Elmer Su en Glenn Dicterow (concertmeester van het New York Philharmonic). Op uitnodiging van Experience Klassiek en Stichting Philomela zijn ze naar Europa gekomen om concerten te geven in Mechelen, Breda, Haarlem, Dordrecht en Numansdorp.

11 juni 202414:30

Amour - Het Levenslied

Amour – Het Levenslied

Zorgcentrum Godelinde, Bussum

14 juni 202415:30

Amour - Latin/Jazz

Amour – Latin/Jazz

Villa Molenenk, Deventer

Werken bij Philomela

Projectleiding

Projectleider Jonge Zwaluwen

Projectleiding, fondsenwerving en relatiebeheer voor een programma dat kinderen die nieuw zijn in Nederland helpt de Nederlandse taal te leren. Zet jij je talent binnenkort in voor deze dankbare doelgroep?

Meer info

Communicatie

Webredacteur & contentcreator

Contentstrategie, engagement, posts op social media? Zelf aan de slag met het ontwikkelen en uitvoeren van het plan? Wij zijn op zoek naar jou!

Meer info

Bestuur

Bestuurslid Fondsen- en/of Sponsorwerving

Ben jij een ervaren bestuurder met een goed netwerk? Weet je raad met de de uitdagingen van goede doelen? En heb je iets met de culturele sector?

Meer info
Downloads & logo's

Beleidsplan 2022-2027

Ons Beleidsplan voor de komende jaren. 

Logo's

Dit zijn onze logo’s en huisstijlelementen. 

Jaarverslag 2022

Dit is ons jaarverslag 2022.

Jaarrekening 2022

De cijfers in een jaarrekening 2022. 

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ja, ik abonneer me op de nieuwsbrief
Close Search Window